Stängt för kommentarer

Backup för bilder med Lightroom

Av Sören Lindqvist

Det per­fek­ta back­up syste­met finns egent­li­gen inte för det är så oli­ka behov bero­en­de på vem man pra­tar med. Vi har från den hän­giv­na ama­tö­ren till den mest inbit­na foto­gra­fen och tek­nik­nörd som kanske rent av använ­der avan­ce­ra­de och kom­pli­ce­ra­de nät­verk med Raid kon­fi­gu­ra­tio­ner eller speg­ling­ar etc, men de har säkert bra kon­troll på sitt back­up­sy­stem som säker­li­gen sköts med automatik.

Det system som beskrivs här är en av många vari­an­ter men som inte är allt för avan­ce­rad och kan använ­das av de fles­ta utan stör­re pro­blem. För­u­tom extra hård­dis­kar för­enklar det om man har en mjuk­va­ra för back­up med “Inkre­men­tell” säker­hetsko­pi­e­ring. För­slag på mjuk­va­ra och län­kar fin­ner du längst ner i det­ta inlägg. Som alla för­står mås­te vi ha minst en back­up på en extra hård­disk, dels för att räd­da even­tu­el­la miss­tag, hård­disk­kra­scher och om data blir kor­rupt. Något utav dem kom­mer med stor san­no­lik­het att hän­da i fram­ti­den. Sak­nas back­up av digi­ta­la filer kan det bli en rik­tig kata­strof om otu­ren är fram­me, har du inte gjort en back­up tidi­ga­re så är det verk­li­gen dags att göra det nu.

System med Tre externa hårddiskar

Som bil­den nedan visar använ­der vi oss av tre styc­ken exter­na hård­dis­kar som namn­gi­vits med “Arbets­Disk”, “Back­up” och “Arki­ve­rat”. Som nam­net talar om är “Arbets­Dis­ken” den hård­disk vi impor­te­rar och bear­be­tar våra bil­der i. Vik­tigt att tän­ka på är att i störs­ta möj­li­ga mån dedi­ke­ra hård­dis­kar enbart för bil­der med till­hö­ran­de filer, det kom­mer att under­lät­ta myc­ket med back­upen. När vi väl är redo för en back­up kopi­e­rar man över filer från arbets­dis­ken till back­up­dis­ken och om det är förs­ta gång­en man gör det kan det ta sin lil­la stund bero­en­de på anta­let filer som finns på hård­dis­ken. Finns en back­up sedan tidi­ga­re kom­mer nu för­de­len med en mjuk­va­ra för back­up. Mjuk­va­ran kan kän­na av vil­ka filer som har änd­rats eller är nya och där­med endast upp­da­te­ra aktu­el­la, det kal­las för inkre­men­tell kopi­e­ring och går myc­ket for­ta­re än att bara kopi­e­ra över och ersät­ta alla filer.

Tre hårddiskar i följande struktur

1 Bil­dar­kiv ArbetsDisk
2 Bil­dar­kiv Backup
3 Bil­dar­kiv Arkiverat

Rotera mellan “ArbetsDisk” och BackupDisk

Det som är lite skill­nad mot de “van­li­ga” back­up­me­to­der man bru­kar göra är att mel­lan “Arbets­Disk” och “Back­up” görs en rote­ring så att båda hård­dis­kar får vara “Arbets­Disk”. Back­up­dis­ken ham­nar då inte bara i hyl­lan utan den blir använd ock­så. För­de­len är att man får en bekräf­tel­se på att det verk­li­gen fun­ge­rat med back­up processen.

En annan orsak är att om dis­ken, del av den eller bild­fi­ler och data­ba­ser blir kor­rup­ta eller ska­da­de under resans gång ser man inte det om man inte använ­der back­up­dis­ken. Det här är en bra för­säk­ring att back­upen är tes­tad innan man skic­kar över data till “Arki­ve­rat”. Fun­ge­rar allt som det ska, kan man lugnt föra över data till arki­ve­rat dis­ken. Då för­står ni att kopi­e­ra sam­ti­digt till “Back­up” och “Arki­ve­rat” inte är en vida­re bra lös­ning. Där­för ska man skic­ka över data från “Back­up” dis­ken till “Arki­ve­rat” innan man upp­da­te­rar “Back­up” dis­ken från “Arbets­Disk”. Efter back­up gör man en rote­ring och använ­der “Back­up” som “Arbets­Disk”. Arbets­dis­ken blir då back­up­disk som vi vet fun­ge­rar. Hård­dis­ken som vi kal­lar för “Arki­ve­rat” kan då lig­ga med en viss “släp­ning” av upp­da­te­ring bero­en­de på hur ofta man upp­da­te­rar “Back­up” dis­ken, och det är ing­en nack­del. Vi arbe­tar kon­ti­nu­er­ligt med två hård­dis­kar genom att vi skif­tar mel­lan de två och på det viset mins­kar ris­ken att kor­rupt eller ska­dat data “smy­ger” sig över till “Arki­ve­rat”, dess­utom får vi en bra koll på hårdvaran.

Exempel som kan hända

Vid en kopi­e­ring av data till back­up­dis­ken hän­der något som gör att någon fil eller filer blir kor­rup­ta. Tack vare att man rote­rar mel­lan arbets­disk och back­up­disk upp­täc­ker man felet och kan åtgär­da det.

Ett miss­tags görs genom att man rade­rar filer som man behö­ver, de filer finns nu på din back­up­disk eller om man upp­täc­ker det efter en back­up har gjorts då är det “Arki­ve­rat” som får kom­ma till hjälp. Där­för är det bra att arkiv­dis­ken “slä­par” något i tid jäm­fört med back­up­dis­ken. Back­up bör göras så snart som möj­ligt efter att nya bil­der impor­te­rats eller där myc­ket arbe­te har gjorts. Rote­ring mel­lan hård­dis­kar ger dig ytter­li­ga­re en nivå av säker­het utan extra kostnad.

Vad hän­der vid brand, stöld eller åskvä­der? En tan­ke väl värd att tän­ka på… Ska man vara rik­tigt säker bör man även ha en “Arki­ve­rat” disk på annan plats, exem­pel­vis kanske hos en famil­je­med­lem. Hård­dis­kar är rela­tivt bil­ligt idag och utgör nor­malt inte den störs­ta kost­na­den men man bör tit­ta på kva­li­tets­dis­kar vid inköp.

Det är vik­tigt att veta att den back­up som Lightroom vill göra är endast för kata­lo­gen med data­ba­sen, den gör INTE back­up av dina bil­der som kata­lo­gen refe­re­rar till, bild­back­upen får du skö­ta själv!

Enkelt med en bra filstruktur

För att det här ska fun­ge­ra smi­digt och lätt ska man pla­ce­ra både Lightroom kata­lo­gen och bil­dar­ki­vet på sam­ma hård­disk med en bra struk­tur. Man kan då enkelt flyt­ta hård­dis­ken mel­lan dato­rer om så behövs och rote­ring mel­lan “Arbets­Disk” och “Back­up” fun­ge­rar utan stör­re pro­blem. Som bil­den nedan visar finns det två huvud­map­par “Bil­dar­kiv” och “Lightroom”, namn­sätt­ning är helt fri men det är vik­tigt att man hål­ler sig till den man valt. Under map­pen “Lightroom” finns då kata­lo­gen och för­hands­vis­ning­ar­na (ser inte rik­tigt lika ut för PC) och en back­up mapp där Lightroom gör sin back­up. Under “Bil­dar­kiv” finns alla bild­fi­ler så som RAW for­mat, bil­der som skan­nats, arbets­bil­der och utskrifts­bil­der. Med and­ra ord alla bil­der på en plats. Under var­je årtal finns sedan under­map­par som lig­ger i kro­no­lo­gisk ord­ning. Att läg­ga upp bil­dar­ki­vet i kro­no­lo­gisk ord­ning har visat sig vara den bäs­ta lös­ning­en och är rekommenderat.

Skifta hårddiskar

Innan man byter till “Back­up” så mås­te man kopp­la ur “Arbets­Disk” och där­ef­ter gå in i map­pen Lightroom på back­up­dis­ken och mar­ke­ra kata­log­fi­len med ändel­sen .lrcat. Högerk­lic­ka på filen och välj “Öpp­na med → Lightroom”, på det sät­tet und­vi­ker man refe­ren­sen till “Arbets­Disk”. När väl allt fun­ge­rar som det ska kopp­lar man in “Arbets­Disk” igen. Man gör exakt sam­ma för­fa­ran­de när man byter till­ba­ka till “Arbets­Disk” i näs­ta sväng.

Programvaror

Här kom­mer någ­ra för­slag på de pro­gram som jag använt och tes­tat, det finns många fler på mark­na­den men de namn­giv­na har fun­ge­rat väl för mig.

För Mac
SuperDu­per
Chro­no­Sync
För PC
Acro­nis

Taggat , ,

2 Kommentarer

  1. WordPress – Fel

    Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

    Läs mer om felsökning i WordPress.