Stängt för kommentarer

Palatset Alhambra, Granada Andalusien

Av Sören Lindqvist

Alham­b­ra bety­der “Den Röda Bor­gen” på ara­bis­ka men även känd som “Juve­len i Moris­ka Spa­ni­en” på grund av sin skön­het. Alham­b­ra är myc­ket gam­mal, bygg­na­tio­nen påbör­ja­des redan år 1238 av sul­ta­nen Muham­mad I al-Ahman som var upp­hovs­man till Nas­rid dynastin (en dynasti av det mus­lims­ka kung­a­ri­ket). Det upp­skat­tas att upp till 40 000 män­ni­skor lev­de i och runt Alham­b­ra under storhetstiden.

Alhambra Palacio Carlos V

© Foto­graf Sören Lindqvist

Historik

Alham­b­ra har byggts i omgång­ar fram till år 1558. Nasi­ris­ka palat­sen som är det popu­lä­ras­te besöks­må­let inne­hål­ler kon­struk­tio­ner av tre palats från oli­ka peri­o­der. Mex­u­ar Pala­ce: sul­tan Ismail (13141325) och sul­tan Muham­mad V (13621391) Coma­res Pala­ce: sul­tan Yusuf I (13331354) och sul­tan Muham­mad V (13621391) Pala­ce of the Lions: sul­tan Muham­mad V (13621391).

År 1492 beläg­ra­de kung Fer­nan­do II och drott­ning Isa­bel­la I sta­den Gra­na­da och drev ut morer och judar från områ­det. Men Alham­b­ra fort­sät­te att vara palats och bygg­des ut hela tiden fram till sista utbygg­na­den år 1558. De “mör­ka” åren under 1700 och 1800-talet över­togs palat­set av hem­lö­sa, tju­var och tig­ga­re. Under åren 1808 till 1812 var Alham­b­ra ocku­pe­rad av Napo­le­ons trup­per. Tur nog lyc­ka­des inte Napo­le­on för­stö­ra hela palat­set som under ocku­pa­tio­nen använ­des till barac­ker för de frans­ka soldaterna.

Alhambra Nasrid Palace

© Foto­graf Sören Lindqvist

Alham­b­ra för­blev gans­ka okänt för omvärl­den i fle­ra hund­ra år. Inte för­rän år 1830 då den ame­ri­kans­ke för­fat­ta­ren Washing­ton Irving som under en tid bod­de i Alham­b­ra skrev boken “Tales of the Alham­b­ra”. Boken blev något av ett start­skott för Alham­b­ra som ett upp­skat­tat besöks­mål. Idag kom­mer det mil­jon­tals besö­ka­re var­je år för att se det kung­li­ga palat­set och dess mag­ni­fi­ka arki­tek­tur! Det är inte bara bor­gen som är unik utan ock­så Alham­bras träd­går­dar som är en av histo­ri­ens vack­ras­te och älds­ta beva­ra­de träd­går­dar­na i Euro­pa. Träd­går­dar­na med sina näs­tan 800 år är uni­ka i sitt slag. Ett besök på Alham­b­ra är en resa genom tider­na från morer­nas stor­hets­tid till beläg­ring­en av Gra­na­da av Kung Fer­nan­do II i slu­tet av 1400-talet.

Bra att veta vid besök till Alhambra

Det är väl­digt bra skyl­tat till Alham­b­ra redan från motor­vä­gen om man kom­mer bilvägen.
Bil­jet­ter kan köpas från 08:00 eller för­köp via internet.
Det finns tre vari­an­ter av bil­jett, för­mid­dag, efter­mid­dag och kväll, kvälls­bil­jet­ter­na är mer begrän­sa­de till Palatset
Por­tar­na in till områ­det bru­kar öpp­na strax efter kloc­kan 08:00
Nas­rid palat­set öpp­nar kloc­kan 08:30, kom­mer man sent till den utsat­ta tiden är ris­ken att man inte släpps in.
Från por­tar­na till ingång­en på Nas­rid Palat­set tar cir­ka 10 minu­ter att gå (det står 20 min på skyl­tar)
Par­ke­ring för bil finns all­de­les intill ingång­en, kos­tar cir­ka 20 kr per tim­ma (minut­taxa)
Inträ­de till Alham­b­ra cir­ka 120 kro­nor (€ 13,00)

Fotografera i Alhambra

Besök Alham­b­ra tidig mor­gon om du vill få bra bil­der ifrån palatset
Tyvärr är sta­tiv inte tillå­tet, en bön­på­se kan använ­das som alter­na­tiv, dock inte inu­ti palatset
Man får inte röra vid före­mål och inte luta sig mot väg­gar­na för stöd, vak­ter är på aler­ten det är ändå 1000 års klenoder!
Blixt är inte tillå­tet inne i palatset
Var först på plats tidig mor­gon, köer bör­jar redan kloc­kan 08:00 vid por­ten även under lågsäsong
Se till att vara först i kön in till palat­set då har du bäst chans att få bil­der utan per­so­ner i vägen. Många orga­ni­se­ra­de grup­per tar sväng­en runt Pala­ce Char­les V före de besö­ker Nas­rid Palat­set och det ger ett litet tids­föns­ter att foto­gra­fe­ra ostört direkt vid öpp­ning. När väl grup­per bör­jar änt­ra palat­set är det näst intill omöj­ligt att foto­gra­fe­ra utan per­so­ner i vägen.
Kon­cen­tre­ra dig på palat­set först, besök sedan res­ten av området.
För att fånga in alla intryck av Alham­bras stor­het behövs fler än ett besök
Rekom­men­de­ra­de bränn­vid­der för full­for­mats DSLR är 24105mm. Under de två besök vi gjor­de är de fles­ta expo­ne­ring­ar­na gjor­da med 50mm och läg­re brännvidder
Käns­lig­het från 400 upp till 1600 ASA som krävs i de mör­ka delar­na av palat­set (3200 kan vara nöd­vän­digt) Ljus­star­ka optik, bra bru­se­gen­ska­per och sta­dig hand är ett måste.
När solen tit­tar fram blir det sto­ra kon­tras­ter så alter­na­ti­v­ex­po­ne­ring­ar är att rekommendera

Alhambra Granada Andalusien Spanien

© Foto­graf Sören Lindqvist

Taggat , ,

2 Kommentarer

  1. WordPress – Fel

    Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

    Läs mer om felsökning i WordPress.