Stängt för kommentarer

Villa Hadrianus – en romersk kejsares sommarresidens

Av Bertil Björk

Reg­net fort­sat­te att ösa ner, när vi läm­na­de Vil­la d’Este. I skydd av para­ply­er begav vi oss mot cen­tra­la Tivo­li och buss­håll­plat­sen för att bör­ja åter­fär­den till Rom. Men vi hade ett mål kvar — Hadri­a­nus Vil­la. Men hur skul­le vi hit­ta? Vi viss­te, att vi skul­le sti­ga av bus­sen efter någ­ra kilo­me­ter för att sedan till fots ta oss den åter­stå­en­de biten. Vi sat­te vår tillit till busschauffören.

- No Eng­lish, blev svaret.

En yng­ling i övre ton­å­ren skyn­da­de till vår hjälp. Han hade hört och för­stått vårt dilem­ma och på knagg­lig eng­els­ka för­kla­ra­de han vägen. Vi skänk­te honom en tack­sam­he­tens tan­ke, när vi efter avstig­ning hit­ta­de en liten skylt, som peka­de ut riktningen.


Villa Hadrianus, Den Maritima Teatern © Bertil Björk

© Foto­graf Ber­til Björk

Influenser främst från Grekland och Egypten

Ful­la av för­vän­tan anträd­de vi vår pro­me­nad. Vi var hän­vi­sa­de till en smal trot­to­ar intill den starkt tra­fi­ke­ra­de vägen fylld med vat­ten­sam­ling­ar. De fles­ta bilis­ter­na visa­de hän­syn och sak­ta­de ner, men någ­ra for­ce­ra­de pölar­na i ita­li­ensk has­tig­het och gav oss en rejäl dusch. Med dry­pan­de byx­ben och genom­vå­ta skor var vi efter en halv­tim­me fram­me. Ing­en entré­av­gift eftersom det var natio­nell helg­dag. Vi hade före­ställt oss en vil­la i stil med Vil­la d’Este. Till vår för­vå­ning bred­de ett kvadrat­kilo­me­ter stort områ­de ut sig fram­för oss i, en liten stad med ett tret­ti­o­tal bygg­na­der — i rui­ner. Anlägg­ning­ar­na — palats, tem­pel, bad­hus, teat­rar, bib­li­o­tek… upp­vi­sa­de influ­en­ser från oli­ka delar av det romers­ka impe­ri­et, främst Gre­kland och Egyp­ten. Hadri­a­nus intres­se­ra­de sig redan i unga år för gre­kisk kul­tur och läs­te med för­tjus­ning gre­kisk litteratur.

Delar av Hadrianus Villa © Bertil Björk

© Foto­graf Ber­til Björk

Nästan Två Tusen År Sedan

När vi gick där i de tegel­rö­da rui­ner­na mel­lan de grå­vi­ta mar­mor­pe­lar­na för­sök­te vi före­stäl­la oss livet här för näs­tan två tusen år sedan. Upp­för­des gre­kis­ka skå­de­spel på Den Mari­ti­ma Tea­tern, eller var det bara en plats dit Hadri­a­nus drog sig till­ba­ka, när han vil­le vara ostörd? Vad inne­höll Det Gre­kis­ka Bib­li­o­te­ket, Det Latins­ka? Finns något beva­rat? Hur såg det dag­li­ga livet ut här? Hur många bod­de här, det kräv­des en stor tjäns­testab att skö­ta anlägg­ning­en? Var bod­de de? Alla bygg­na­der är idag rui­ner — plund­ra­de och rase­ra­de. Någ­ra kle­no­der — bland annat mar­morsta­ty­er — är räd­da­de åt efter­värl­den och finns idag på oli­ka muse­er. Även Kar­di­nal d’Este bidrog till för­öd­el­sen. Han lät häm­ta bygg­nads­ma­te­ri­al, sär­skilt mar­mor, när han ska­pa­de sitt eget palats. Tyvärr fick vi på grund av regn och utmatt­ning allt­för tidigt över­ge den­na fasci­ne­ran­de skapelse.

Del av marmorpelare, Villa Hadrianus © Bertil Björk

© Foto­graf Ber­til Björk

Hadrianus, Romersk Kjesare

Vem var då den­ne Hadri­a­nus? De fles­ta av oss för­knip­par säkert hans namn med den mur eller vall, som han lät upp­fö­ra i nor­ra delen av nuva­ran­de Eng­land — ett skydd mot de vild­sin­ta pik­ter­na. Hadri­a­nus föd­des i Spa­ni­en 76 e kr. När han upp­nåd­de vux­en ålder tog han värv­ning i den romers­ka armén där han snabbt avan­ce­ra­de. Hadri­a­nus inne­ha­de oli­ka admi­nist­ra­ti­va befatt­ning­ar bland annat var han guver­nör över en romersk pro­vins. Hadri­a­nus kom att bli en nära vän och för­tro­gen till dåva­ran­de kej­sa­ren Tra­ja­nus och när den­ne låg för döden lät han utnäm­na Hadri­a­nus till sin arvinge och efter­trä­da­re. Svek och för­tal, intri­ger och makt­kamp hör­de till var­da­gen i det Romers­ka riket. Tack vare stö­det Hadri­a­nus fick av legi­o­ner­na kun­de han kvä­sa sina mot­stån­da­re och stär­ka sin makt­ställ­ning. Efter ett för­hål­lan­de­vis långt och inne­hålls­rikt liv dog Hadri­a­nus 138 e kr. För den vet­gi­ri­ge finns det myc­ket att läsa om den­ne kej­sa­re och hans vil­la både på Inter­net och biblioteket.

Rester av marmorpelare, Villa Hadrianus © Bertil Björk

© Foto­graf Ber­til Björk

Villa Hadrianus, återstoden av mosaikgolv © Bertil Björk

Taggat ,

En Kommentar

  1. WordPress – Fel

    Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

    Läs mer om felsökning i WordPress.