Marocko är ett fantastiskt land för fotografer. Denna gång reste jag runt i södra Marocko i över 2 månader tillsammans med min fru Rose–Marie. Till ytan är Marocko lika stort som Sverige med en befolkning på 35 miljoner varav en fjärdedel är berber. Kung Hassan II, nuvarande kung Mohammed VI:s far, brukade beskriva sitt traditionsbundna men också moderna land som ett träd som har rötterna i Afrika men vars lövkrona andas europeisk luft. Turism, jordbruk, textilindustri är viktiga delar i landets ekonomi, liksom oljan, fisket och vattenkraften.
© Fotograf Conny Nord
Södra Marocko
Pengar är en bristvara för en stor del av befolkningen men människor svälter dock inte. Trafiken är gles på landsbygden. En och annan åsnekärra syns och någon kommer vandrande över vidderna. Det är vanligt att man låter folk få skjuts om man har bil. Överraskande många personer ryms i en marockansk bil eller uppe på ett hölass. Till och med kor färdades på detta upphöjda sätt, ovanpå höga packningar. I södra Marocko är berberna i majoritet. De är kända för sin handelsverksamhet. Vi mötte många vänliga, nyfiket intresserade personer som ville prata om Skandinavien och om vårt berömda nordiska ljus där solen aldrig går ner. Jag fick flera gånger förklara att detta gäller norra Skandinavien och endast på sommaren.
© Fotograf Conny Nord
Couleurs de Maroc
I Marocko fotograferar man inte människor utan tillåtelse. På vissa ställen accepteras det inte alls men oftast hjälper det med lite dirhams, den lokala valutan. Fåraherden missade inte möjligheten att tjäna en slant och skulle ha betalt när jag fotograferade hans getter som klättrade i ett arganträd. Dock är det gratis att fotografera Marockanska landskap. Jag brukar fotografera i svartvitt men här var färgerna så starka och väsensskilda från allt annat jag upplevt att det inte fanns något alternativ till färgbilden. Frasen Couleurs de Maroc stämmer. Grönt blir väldigt grönt mot ockraröda klippor som i Paradisdalen, nära Agadir, namngiven av hippies på 60–talet som följde i Jimi Hendrix fotspår. Det finns fortfarande en Camp kvar med ett par åldrande hippies som tydligen trivs med sin livsstil.
© Fotograf Conny Nord
© Fotograf Conny Nord
© Fotograf Conny Nord
Atlantkusten
Längs Atlantkusten ger dramatiska stenformationer, utmejslade av vågorna, en extra kick till fotograferandet. Längre söderut börjar Sahara göra sig påmind där sanddyner och hav möts. Floder eller Oueds bildar deltan där sötvatten möter Atlanten och fågellivet är rikt. Häger och flamingos såg vi varje dag. Vår enda sandstorm mötte vi i det här området. Tack och lov hann vi tillbaka till campingen innan den bröt ut, röd sand hittar vi än idag i något skrymsle i bilen och husvagnen. Sandplogbilar stod parkerade utefter de stora vägarna.
© Fotograf Conny Nord
Antiatlas bergen
Antiatlas är en bergskedja som ligger söder om Atlasbergen. Bergen är mångfacetterade och landskapet växlar hela tiden mellan djupa raviner och en fantastisk grönska längs de vattendrag som gröper ur bergen. Runt den lilla staden Tafraout på 1400 meters höjd finns ett stenlandskap där naturen har varit väldigt kreativ och spritt ut stenar i alla former och färger. Salvador Dali skulle inte ha gjort det bättre. Vi segade oss upp längs en smal väg från väster med husvagnen på släp och jag tänkte på Jan Långbens husvagnsäventyr. Det var berg, branta stup och blommande mandelträd däremellan. 4½ timma tog de tio milen upp till Tafraout. Norr om oss såg vi Atlasbergen, med toppar på över 4000 meter. Topparna är pudrade av snö under vintermånaderna men bergen stoppar också de flesta regnvädren från norr, samtidigt som oaser och palmlundar bevattnas av floder och bäckar som rinner ner från Höga Atlas. Floderna och bäckarna har grävt ut raviner eller Gorges och bildat oaser och palmlundar längs bottnarna. De mest kända är Gorges du Dades och Gorges du Todra. Båda är väl värda ett besök.
Erg Chebbiöknen
På vägen mot Gorges du Todra stannade vi ett par dagar i Quarzazate, filmstaden. Där besökte vi Atlasstudio för att få se var Arnfilmen spelades in. Guiden var kunnig och sa direkt ”Jalla! Jalla! Josef Fares” då vi berättade att vi kom från filmstaden Trollhättan. Längst ner i sydost ligger Erfoud och Erg Chebbiöknen med sanddyner som är över 200 meter höga och med en temperatur på drygt 50 grader under sommarperioden. Här mötte vi vår 8–månaders dromedar Max som charmade alla med sina långa ögonfransar och guldbruna, mjuka päls. Det dröjer 3 år innan man kan rida in en dromedar.
© Fotograf Cony Nord
Gnawa musik
Marocko har en mångfald av musik. Någon mil söder om Erg Chebbi vid kanten av sanddynerna, bodde musiker med sina familjer. De härstammar från slavar, som fördes hit för drygt tvåhundra år sen. Musiken kallas för Gnawa. När vi kom till byn samlades de snabbt och spelade för oss. Som vanligt är det tufft att räknas som invandrare oberoende om man kommit frivilligt eller inte. De här ståtliga människorna överlevde på de CD–skivor de kunde sälja med sin musik och ett litet kulturbidrag från staten. Nu var vi bara några mil från Algeriets gräns och det var slutmålet för den här resan innan det bar av norrut, cirka 600 mil.