Vet du vilken upplösning din bildskärm har? Du svarar kanske 72 eller 96 ppi… men med stor sannolikhet kan vi säga att det svaret inte är korrekt! Visst… om du gör en skärmdump och sparar den bilden och sedan tittar på storlek och upplösning kommer du få ett av alternativen beroende på vilket operativsystem du använder. Just det… “beroende på vilket operativsystem du använder”, med andra ord inte vad skärmen visar utan vad operativsystemet tycker! Nu kan det så vara att just din skärm råkar stämma överens med 96, men mindre troligt med 72 ppi om du inte använder en riktigt gammal skärm. PPI står för pixeltäthet eller som man oftast säger “upplösning” för bildskärm. PPI är förkortningen på pixels per inch och förväxlas ofta med dpi dots per inch som är något helt annat, nämligen skrivarupplösning. De flesta skärmar idag ligger någonstans mellan 85 − 120 ppi och går vi till extremt högupplösta skärmar som exempelvis den nya iPhone 4 med Retina display så hamnar vi på långt över 300 ppi. Den kategorin skärmar ligger på en helt annan nivå och vore en ren dröm på en stor bildskärm, har man kommit till denna nivån då har det “papperslösa kontoret” blivit en verklighet. Hur kan vi då räkna ut den “riktiga” upplösningen för just din skärm?
Dividera upplösning med storlek
Det första vi behöver få reda på är bredd och höjd, inte kant till kant utan själva bildytan. Den tunna svarta kanten som finns i bildytan ska inte räknas med. Vi använder oss av ett måttband och mäter på en Eizo ColorEdge 24 tums skärm, ett måttband är bra som minskar risken att repa ytan om man nu inte har tillgång till en extra lång linjal. Mätningen ger oss följande siffror, 524 mm för bredd och 328 mm för höjd. Upplösningen på skärmen är 1920×1200 pixlar som vi nu ska dividera med de värden vi fått. Eftersom vi ska få fram “inch” behöver vi konvertera millimeter till inch (tum) och det kan man göra enkelt i Photoshop genom att skapa ett nytt dokument och skriva in båda måtten i millimeter och sedan gå tillbaka och ändra till inches. Photoshop gör då konverteringen åt oss och vi får 20,63 och 12,91 inch. Vi delar nu 1920 med 20,63 och får 93,068 ppi på bredden och på höjden får vi en ppi på 92,951, där har vi nu den “riktiga” upplösningen.
Ändra Screen Resolution
Summerar vi båda och dividerar med två så får vi värdet 93 ppi. Det här värdet stämmer inte alls med 96 eller speciellt 72 ppi som är standard för Mac (96 ppi är Windows). Gör vi nu det här korrekt ska vi i Photoshop ändra värdet som står i inställningarna för Screen Resolution som är satt till 72 ppi vid installationen. Photoshop vet inte vad för skärmupplösning du använder därför måste du manuellt skriva in det riktiga värdet. För att Photoshop ska kunna generera rätt bildstorlek på skärm måste Photoshop veta den exakta skärmupplösningen. Vad är då fördelarna med denna uppdatering?
Storlek matchar skärmbild och utskrift
Det fungerar på det viset att när du väljer View → Print Size i Photoshop så kommer du att få samma storlek av bilden du ser på skärm som du får vid utskrift. Det är inte säkert att du hamnat helt perfekt i första försöket och att det fortfarande skiljer sig något i storlek. Gå då tillbaka till inställningar och justera, är kopian större än skärmbilden ökar man upplösningen eller om kopian är mindre så minskar man på upplösningen. Börja med +5 enheter och se var du hamnar för att “trimma” in storleken tills du mer eller mindre kan placera bilden i register mot skärmen, det går att använda decimaler i inställningar om man känner för det. Gör man en förändring måste man tillbaka till View → Print Size för att uppdatera skärmvisningen. Inställningen gör att man får en kontroll före utskrift speciellt när det gäller slutskärpning av bild. Genom att använda View → Print Size (efter inställningar är gjorda) får man en bättre “upplevelse” hur bilden kommer att se ut innan utskrift. Observera att det fungerar endast för Adobe Photoshop CS4 och CS5 med Open GL aktiverad i Performance på inställningar. De flesta nya datorer har idag grafikkort som klarar det men det kan vara lite osäkert på billigare bärbara datorer. Med detta tips kommer du ytterligare ett steg närmare att kunna se vad som sker på skärmen reflekteras till utskriften. Håll till godo och ett Gott Nytt År 2011!
