Förutom svartvitkonvertering i de vanliga bildbehandlingsprogrammen som Photoshop, Elements, Aperture med flera har det dykt upp ett stort antal plug-in program för svartvitkonvertering. Jag ska här redovisa några synpunkter på det program jag installerat i Lightroom 3 och som i Lightroom arbetar som external editor. Programmet är Silver Efex Pro i sin senaste utgåva Pro 2 (i texten förkortat till SEP). Min erfarenhet är att man redan i Lightroom kan göra mycket bra svartvita bilder. Det som emellertid gör att jag mer och mer gillar att editera bilderna i SEP är det finlir detta program tillåter och alla de förinställda framkallningsinställningar, som finns (38 stycken). Dessutom kan ytterligare 42 stycken laddas ner gratis från Nik.
Programmets layout på skärmen är ren och snygg och lätt att manövrera i. Den högra sidopanelen innehåller alla reglage för global och selektiv framkallning, toning, vignettering samt bildramar. Det är här man finner programmets styrka. Inställningarna ligger ordnade i en naturlig arbetsföljd uppifrån och ner, sånär som på ett undantag. Jag skulle vilja ha alla filter högst upp. Precis som när jag fotograferar i svartvitt vill jag börja med ett eventuellt färgfilter först och se hur det påverkar gråtonerna, innan jag går vidare med framkallningen.
OBSERVERA! SEP fungerar endast för bildfiler i RGB, det vill säga ej för gråskalefiler där du inte har RGB värden. Svartvita analoga negativ och positiv måste därför skannas i RGB för att kunna bearbetas i SEP.
Start i Lightroom med editering
Du markerar din bild i biblioteket och går in i menyn Photo → Edit in → Silver Efex Pro. Du får då upp en meny enligt nedan. Här gäller det att göra ett val. Normalt kanske man har satt nyckelord, gjort någon justering, beskurit eller städat i Lightroom, vilket man bör göra innan man går över till SEP. Jag väljer oftast det översta alternativet. “Edit a copy with Lightroom Adjustments”.
Förinställningarna i SEP gör det lätt att finna ett stuk på bilden som man gillar att starta med, innan man går vidare med framkallningen. När bilden editerats från Lightroom och öppnats upp i SEP, så öppnas den upp i en preview som kallas “Neutral”. Redan denna förinställning kan vara ett bra startläge för vidare framkallning. Vill man däremot snabbare hitta en visualiserad framkallningsidé, kan man skrolla bland previewerna (tumnaglarna) för de olika förinställningarna i vänstra sidopanelen. Där hittar man förinställningar med namn som, High contrast harsh, High Contrast smooth, High Key 1 och 2, Low Key 1 och 2, Fine Art, Full Dynamic, Sepia Dark, med flera.
Brightness—Contrast—Structure
Vad gäller Brightness har man utöver det övergripande reglaget även möjlighet att justera högdagrar, mellantoner och lågdagrar separat. Det ypperliga reglaget Dynamic Brightness bidrar till att snabbt hitta en bra exponeringsbalans i bilden. Kontrastreglagen är upbyggda på ett likartat sätt med ett övergripande reglage “Contrast” och två reglage med vilka man kan förstärka de ljusaste och mörkaste partierna separat. Precis som med ovannämnda reglage för exponeringsbalansen, finns för kontrastjusteringen ett reglage kallat “Soft Contrast” som hjälper till att hitta den önskade nivån på bildkontrasten.
Reglagen för skärpa, i SEP består av ett övergripande reglage som kallas “Structure”. Skärpan kan också justeras separat i högdagrar, mellantoner och lågdagrar. Dessutom finns ett finskärpereglage “Fine Structure”. Skärpereglagen jobbar i symbios med kontrasten på ett bra sätt. Sedan finns två reglage för att hämta hem eventuella klippningar i histogrammets båda ändar. Tonality Protection, shadows och highlights.
Histogram—Zonskala
Histogrammet finns längst ner i höger sidopanel och kan växlas mellan Loupe vy och Histogram vy. Här finns också en riktig guldklimp i programmet för oss, som är vana att jobba med zonsystemet. Om muspekaren förs över nederdelen av histogramfönstret, så dyker en zonskala 0 till 10 upp. När man pekar på en zon, till exempel zon 3, så markeras alla bildytor som ligger i zon 3 med ett färgat mönster på bilden. Denna funktion älskar jag.
Selektiva justeringar
De justeringar jag hittills beskrivit är globala, men det finns också ett utmärkt verktyg för selektiva justeringar. “Add Control Point”. Genom att klicka där, så kan man placera en kontrollpunkt var som helst i bilden. I varje sådan kontrollpunkt kan man bestämma en cirkelstorlek inom vilken justeringen ska ske. I cirkelns ytterkant sker då en mjukt avtonad effekt som även går en bit utanför cirkeln. Typ av justering bestämmer man själv med hjälp av övriga staplar som blir till reglage, när man klickar på dem. På så vis kan varje valt område selektivt justeras, brightness, contrast, structure, högdagrar, lågdagrar, fine structure. Dessutom kan den underliggande färgen i en svartvitkonverterad färgbild plockas fram selektivt. Man väljer exakt vilken gråton man vill justera inom markerat område genom placeringen av punkten på rätt ton. Genom att zooma in bilden i 100 % kan man placera punkten noggrannare.
Det är som att jobba i det analoga mörkrummet med dodging och burning fast med en betydligt förfinad kontroll. I bilden nedan visas till exempel hur Brightness ökats med 39 %. Kontrollpunkterna läggs till i en historisk lista, så att man kan gå tillbaka om man vill ändra en lokal justering. Genom att klicka i rutan till höger om kontrollpunkten i historielistan så visas det selektiva området tydligare i bilden genom en maskvisning. Om man flyttar runt kontrollpunkten kan man exaktare avgöra hur stor inverkan justeringen får inom markerat område. Kontrollpunkter kan lätt kopieras och slås samman till grupper så att flera partier i bilden med samma selektiva justering kan utföras samtidigt.
Filmtyper—Färgfilter—Toning
För den som önskar ett analogt filmliknande utseende kan välja mellan olika filmtyper. Filmkornet kan justeras manuellt. Även Sensitivity och Levels and Curves kan användas till justering under filmavsnittet. Med hjälp av färgfilterfunktionen kan man klicka på ett färgfilter och kontrollera effekten på bilden. Alternativt kan filtereffekten kontrolleras med hjälp av reglaget Hue och med reglaget Strength justeras styrkan på filter. Toningar finns 25 stycken förinställda presets som kan väljas. Man kan också välja en splittoning, en ton för högdager och en ton för lågdagrar och balansera toningen dem emellan.
Vignettering—Edges—Borders
Här kan väljas mellan sju stycken förinställda vignetteringar, fyra stycken kantvignetteringar och 14 stycken olika borders (ramar). Dessutom kan alla dessa effekter manuellt justeras till önskat utseende.
Save (Spara)
När man är nöjd med sina justeringar så klickar man på SAVE-knappen längst ner till höger. Nu sparas bildfilen som färdigkonverterad tillbaka till Lightroombiblioteket och läggs bredvid originalbilden. Den skiljer sig från originalfilen genom att den får tillägget “Edit” i filnamnet.
Nackdel som plug-in i Lightroom
Det finns en nackdel, när man har programmet som “plug-in” i Lightroom. Man kan inte gå tillbaka in i SEP med en bild igen. Då öppnas den som “Neutral” och alla gamla inställningar är borta. Gör då eventuellt mindre efterjustering i Lightroom istället! Är programmet installerat som plug-in till Photoshop är det lite bättre ställt. Då kan man öppna bilden som vanligt i Photoshop sedan går man till Layers → Smart object → Convert to Smart object. Då skapas ett bakgrundslager “Layer 2”. Nu väljer man från Filtermenyn → Silver Efex Pro. Efter att bilden behandlats i SEP och sparats, skapas ett nytt Smart Filter lager under “Layer 2” lagret. På så vis är det möjligt att gå tillbaka och göra om vissa justeringar genom att dubbelklicka på lagret “Silver Efex Pro”.
Det finns för närvarande en bug mellan Lightroom 3.6 (ej i 3.5) och SEP2 version 2.003. Den innebär att när man sparar metadata till filen så dyker det upp ett ! (utropstecken) på tumnagelbilden i Lightroom. Detta innebär att ett fel uppstått, när metadata skall skrivas till bildfilen. Nik Software är medveten om detta och det jobbas på det.
Länkar
Nik Software www.niksoftware.com/silverefexpro/
Nik Gratis Kursvideos www.niksoftware.com/learnmore/
Vad kostar det?
Silver Efex Pro 2 kostar idag ca 1900 kr i Sverige. Amazon i England tar £ 129.74 exkl. frakt (mars 2012). Om du köper från Nik´s webbsida och jämför priser måste du vara uppmärksam på att priset under köpets genomförande plötsligt kan ändras från 199.95 $ till 199.95 Euro exkl. frakt.
Exempel
Ett inskannat färgdia, som var framkallat i Lightroom editerades till SEP. Översta bilden har automatiskt öppnats med preset “Neutral” i SEP utan att justeras någonting. Nedersta bilden har däremot justerats av mig i SEP. Jag vill inte påstå att den jag justerat är bättre. Jag vill bara påvisa möjligheterna med Silver Efex Pro.