Börja med Capture sharpen innan du startar redigering av bilden, vi förklarar varför!
När vi gör en exponering med kameran, samlar vi in fotoner och gör om dem till digitala pixlar, i den processen “tappar” vi en del av skärpan. Det spelar ingen roll hur stor sensor vi än har, kameran har ett bestämt rutnät som förvandlar kontinuerliga toner och färgvalörer som finns i verkligheten till ett rutnätssystem byggt av miljontals små pixlar. Innan fotoner träffar pixlar passerar de igenom din optik, UV filter och AA filter, allt det här påverkar skärpan. Genom att använda sig av Capture sharpen så kallad förskärpning kompenserar man för den förlorade skärpan vid exponeringen.
Detaljrika bilder
Vi kommer gå igenom de tre bildtyperna HF, MF och LF som behöver olika inställningar i Lightroom och Camera Raw. De inställningar vi kommer att göra kan sedan sparas som “Presets” för att snabbt och lätt användas igen. Vi börjar med en detaljrik bild, även kallad HF. Bilden som visas är tagen med en Canon 5D Mark II och 24–105/4L optik. I Lightrooms Develop modul börjar man med att ställa in Radius och här använder vi värdet 0,6. När det gäller detaljrika bilder bör värdet vara mellan 0,5 till 0,7 oberoende av vilken kamera och optik du använder. Däremot har mängden skärpning (Amount) betydelse på vilken utrustning som används. För det här exemplet behöver vi ett värde på 61 för att bilden ska bli skarp.
När det gäller Detail är det ytterst sällan man är nere på värde 0. Det behövs alltid en viss mängd, var dock lite försiktig med att “dra på för mycket” för risken finns nämligen att få halos (ljusa rundningar runt objekt i bild). Funktionen Detail försöker begränsa den effekten i bilden, men börjar värdet gå över 50 är risken stor att du börjar se halos i bilden. Har du ett lägre Radius värde kan du använda något högre värde på Detail (denna bild har vi valt värde 48). En del partier i bilden är inte så detaljrika, delvis trädens stammar. Här har skärpningen begränsats med hjälp av Masking som ställts på värde 25. Masking fungerar på det sättet att partier med låg kontrast begränsas av masking. Bilden som visar masken är ett utsnitt av trädstammarna till vänster. Det syns tydligt i bilden var skärpning sker (vita partier) och vilka partier som inte får skärpning (svarta partier). Det går att kontrollera med hjälp av att hålla ner Alt–knappen samtidigt som Masking reglaget förs fram eller tillbaka. Bilden måste vara förstorad till 1:1 läge för att effekten ska vara synlig. När det gäller Noise Reduction så var kameran vid exponeringstillfället inställd med lågt ISO–tal och väl exponerad så det behövs inte någon brusreducering.
Masking begränsar skärpan
Genom att hålla ner Alt–knappen i förstoring 1:1 kan du styra skärpan!
Före och efter med Capture Sharpen
Om du för muspekaren över bilden så kan du se skärpningen!
Utnyttja Presets till din fördel
Presets är ett väldigt bra sätt att få en så bra workflow som möjligt, tidsbesparande i allra högsta grad!
Lightroom Presets
Är du nöjd med resultatet kan du spara inställningarna som ett Preset vilket går att göra i både Lightroom och Camera Raw. Preset i Lightroom skapar du i modulen Develop och Preset–panelen finns på vänster sida. Längst upp till höger i den panelen finns ett “+”, om du klickar på plustecknet får du fram dialogen New Develop Preset.
Under Settings i dialogfönstret markerar du rutan Sharpening och eventuellt Noise Reduction om du använt det, därefter skriver du in ett namn i Preset Name och använd User Preset eller skapa en ny grupp med eget namn exempelvis “CaptureSharpen” för att få en bra struktur. Under Preset Name använder du förslagsvis HF_kameramodell_optikmodell så hittar du snabbt inför nästa gång du använder samma kombination med liknande motiv. Klicka sedan på Create och du får nu inställningarna sparade i Preset under gruppering CaptureSharpen, eller vad du nu vill använda för namn på gruppering för att lätt hitta dina inställningar. Du kan klicka på bilderna för att förstora dem.
Camera Raw Presets
När det gäller Camera Raw är förfarandet lite annorlunda. Under Detail i Camera Raw ställer du in de önskade värdena vid Sharpening och Noise Reduction. Klicka sedan på den lilla ikonen längst upp till höger (markerat med rött i bild) och en ny dialogruta kommer fram. Markera Sharpening och eventuellt Luminance Noise Reduction om du använt den, klicka sedan på Save Settings.
Spara med ett namn som hjälper dig att förstå vad den gör och att du får en struktur som gör att du lätt hittar den igen, för det kan bli många “Presets” under resans gång. I Camera Raw kan du inte lägga Presets i en gruppstruktur som i Lightroom utan du får namnge dem på ett bra sätt. Här ett namnförslag som Sharpen_HF_Canon5DMkII_24—105, namnet förklarar att det är en sharpen aktivitet för HF bilder och som gäller för Canon5DMkII med 24–105 mm optik. Nu finns den sparad i Camera Raw under fliken Preset som du sedan kan använda på flera liknande bilder med denna kamerauppsättning.
Se nästa inlägg om skärpning (skärpning i Camera Raw och Lightroom… IV)